Afstand onweer - hoeveel tellen?

Wil je de afstand van onweer berekenen?

Hoeveel tellen totdat je donder klinkt? Vraag het een olifant. Die kan onweer namelijk detecteren op een afstand van 250 kilometer! Geen olifant voorradig? Gebruik dan onze calculator om de afstand van onweer te berekenen.

Onweer tellen

Je ziet een flits en begint bijna automatisch met tellen totdat de donder klinkt. Hoe dichtbij is het onweer inmiddels, is wat je wilt weten. Met onze tool is het nog makkelijker.

Hoe gebruik je onze tool?

Vul het aantal tellen/seconden tussen bliksem en donder in of, en dat is misschien nog wel makkelijker, start de timer wanneer je de bliksem ziet.

Handig om te weten

Een bliksem kan tot 30.000 graden Celsius kan worden. Dat is vijf keer heter dan het oppervlak van de zon! (En toch denken sommige mensen nog steeds dat ze veilig zijn als ze onder een boom gaan schuilen. Niet doen, hè?


Afstand tot Onweer Calculator


⏱️ 0.00 seconden

F.A.Q.

Hoe bereken je de afstand van onweer?

Simpel, en eigenlijk weet je het waarschijnlijk al. Zodra je een bliksemschicht ziet, begin je te tellen. Eén olifant, twee olifanten, drie olifanten… Je snapt ‘m. Hoor je de donder na vijf seconden? Dan is het onweer ongeveer 1,7 kilometer verderop. De vuistregel is simpel: elke seconde staat voor zo’n 340 meter. Dus als je tot tien komt voordat de donder losbarst, zit het onweer ongeveer 3,4 kilometer verderop.

Zelf vind ik het altijd een beetje spannend om de afstand van onweer te berekenen. Vooral als het tellen steeds korter wordt en je beseft: Oei, dit komt wel érg dichtbij… Dan is het toch tijd om naar binnen te gaan.

De makkelijkste manier om te checken hoe dichtbij het onweer is, is door de afstand van onweer te berekenen. Even tellen dus: van bliksem tot donder.

Wordt het wachten tussen de flits en de klap steeds korter? Dan komt het onweer snel dichterbij. Zit er minder dan drie seconden tussen? Dan is het al binnen een kilometer. En als de bliksem en donder tegelijkertijd komen? Dan zit het vlak boven je. Geen tijd meer om te tellen—ren naar binnen, kop thee erbij en hopen dat de wifi het overleeft.

Mijn hond voelt het trouwens altijd eerder dan ik. Echt bizar. Als hij al een uur voor de eerste donderklap met zijn oren staat te flapperen alsof hij een spoedcursus helikopteren volgt, weet ik: dit wordt een zware nacht.

Bij onweer staat één tel—oftewel één seconde—voor ongeveer 340 meter. Dit komt doordat geluid zich met die snelheid door de lucht verplaatst. Dus als je tot vijf telt voordat de donder komt, dan zit het onweer zo’n 1,7 kilometer verderop.

Maar eerlijk? In de praktijk is het nooit zo exact. Sta je midden in een storm en probeer je netjes te tellen terwijl de wind om je oren giert en je hond paniekerig aan je been hangt? Geloof me, dan gaat dat tellen minder soepel. En soms vergeet je het gewoon. Dan hoor je de eerste knal en denk je alleen maar: Shit, m’n was hangt nog buiten!

Dit hangt een beetje af van hoe helder de lucht is en hoe sterk de bliksem is. In een open landschap zonder al te veel lichtvervuiling kun je bliksem tot wel 100 kilometer ver zien. Bizar, toch? Vooral als je op vakantie in de bergen zit en je ver in de verte een onweersbui ziet knipperen, terwijl het bij jou nog windstil is.

Maar als je de donder ook hoort? Dan zit het onweer meestal binnen zo’n 20 kilometer. Geluid draagt niet zo ver als licht. Dus als je een flits ziet zonder gerommel, dan weet je: dat is ergens heel ver weg, geen stress. Maar als het tellen steeds korter wordt dan kun je maar beter naar binnen gaan.

Als je onweer écht goed wil spotten, ga dan eens buiten staan en adem die geur van natte aarde en elektriciteit in net voordat het losbarst. Dat is toch magie? Tot je natgeregend bent, dan is het ineens minder romantisch.

Deel deze pagina:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Reddit
X
Threads